FORSIDE » AF PETER BRIXTOFTE » Behovet for fjender ødelægger os

Behovet for fjender ødelægger os

Af Peter Brixtofte ( tidl. Minister og borgmester )

avatar
Vi ved alle fra vor hverdag, at det er rart at have nogle, man kan kritisere. Sådan er vi mennesker og har været det i alle dage. Forskellige meninger om for eks. politik, sport, religion  eller personlige forhold har været en hjælp til alle tider i denne interesse i at have fjender.
I Danmark – og i den øvrige vestlige verden – har vi i siden anden verdenskrigs afslutning haft aktivt hjælp til et fjendebillede i Sovjetunionen og marionetstater frem til murens og jerntæppets fald i 1989. Stalin og efterfølgere prøvede med alle midler at overbevise  den vestlige verden – herunder Danmark om kommunismens velsignelser.
Uanset den økonomiske fiasko i det kommunistiske/socialistiske system troede en del danskere på, at kommunismen eller socialismen/ kommunismen light var et alternativ til den frie verdens frihedsrettigheder og frie markedsøkonomi. Så lukkede de samme mennesker samtidig øjne og ører for drab, tortur og forfølgelse af millioner af mennesker, der levede i det afskyelige system.
Efter murens fald og Sovjetunionens kollaps i 1989 blev det meste af verden enig om, at en fri markedsøkonomi, politisk demokrati og frihedsrettigheder til alle var det bedste for menneskeheden. Det var skønt, også selvom gennemførelsen af denne enighed tager sin tid i praksis.
For politikerne i den vestlige verden – såsom USA , Europa herunder Danmark var denne udvikling positiv. Men hvad så? Nu var der ikke noget fjendebillede mere. Her opfandt så nogle politikere udlændinge i deres land som fjender. ” Alt var bedre uden udlændinge ” sagde mange europæiske partier – herunder Dansk Folkeparti. Da der var stemmer i sagen, klappede de fleste politikere – uanset partifarve – men tilegnet et lavmål af begavelse i. Nu var det udlændinge – som det i andre tider var jøder – der var fjenden.
En moderne verden uden andre fjender end ”udlændinge” er ikke nem hverken for de, der tidligere tilbad kommunismen eller de, der altid har været tilhængere af vestens liberale system. Nu skulle der tages stilling til en hel anden virkelighed.
Danmark er et samfund med en meget stor offentlig sektor – i forhold til et samfund, hvor den enkelte bestemmer meget mere. Vi betaler meget i skat. Men får vi nok for pengene? Den private markedsøkonomi betyder, at der er fri adgang til at oprette en virksomhed, virksomhederne konkurrerer om vor gunst, de der ikke kan sælge deres varer går ned. Dette system har givet alle en kæmpegevinst.
Det kan alle – selv i Kina – se. Men hvad skal vi så slås om – politisk. Du kan opfinde en uenighed om et fuldstændigt ligegyldigt projekt – her rører vi ved demokratiets problem. De fleste er enige om alting.
Så er der de udestående kræfter som fanatikere – hvem sagde Breivik  – der kan prøve at ødelægge et forhold mellem mennesker.  Han og hans – som fanatiske muslimer – lad dem være i fred. De skal ikke ødelægge os andres liv. Og det skal vi føre en  indsats for.
Albert Einstein sagde bl.a., at verden er ond – ikke fordi der findes onde mennesker, men fordi der står nogle ved siden af og lader dem få lov til at være onde. Vi skal ikke stå ved siden af. Vi skal passe på hinanden.


Bookmark/share via AddInto

URL: http://www.gazette.dk/?p=3291

avatar Kategori on 27.09.12. Kategori AF PETER BRIXTOFTE. Du kan følge kommentarerne der er skrevet til denne artikler RSS 2.0. Du kan skrive kommentar til denne artikel

1 kommentar for “Behovet for fjender ødelægger os”

 1. Erik Bach
  avatar

  Hvem er det, der har noget imod udlændinge?
  Jeg kender ingen.
  Derimod kender jeg rigtig mange, kloge mennesker, der ser et stort problem i islamismen.
  Islamismen respekterer ikke demokrati. Islamismen har de væsentligste kendetegn til fælles med de værste politiske styreformer verden har oplevet.

Skriv kommentar

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan Haber gazetesi ve haber.dk sorumlu değildir. Hakaret veya ispatlanmamış iddialara yer veren yorumlar yayınlanmayacaktır.

KLUMMER

AF PETER BRIXTOFTE

avatar Behovet for fjender ødelægger os

Men hvad så? Nu var der ikke noget fjendebillede mere. Her opfandt så nogle politikere udlændinge i deres land som... 27/09/2012 / 1 kommentar / Læs mere...


AF SADI TEKELIOGLU

avatar Fri os for religion –i den offentlige debat.

Hvis vi skal løse integrationsproblemer skal vi øve os i at debattere uden religionssnak. Religion er en personlig sag. Det... 04/07/2011 / 1 kommentar / Læs mere...


AF YILDIZ AKDOĞAN

avatar Merkel er ligeså populistisk som Erdogan

Aldrig har så mange unge mennesker med så forskellige politiske, etniske og sociale baggrunde været så enige om en ting... 22/06/2013 / Ingen kommentar / Læs mere...

UGENS BOG
”Mere, Mere”….af Hakan Günday. En roman om menneskesmugling, om desperation, vanvid og om at miste grebet på virkeligheden, når menneskene omkring en er reduceret til erstatteligt gods..
læs mere...

© 2018 Gazette. Tüm hakları saklıdır.