FORSIDE » SAMLIV » Hun vil tage magten fra mødommen

Hun vil tage magten fra mødommen

Det almindelige er, at man ikke bløder første gang. Når den viden er nået ud til alle danske kvinder, er Kristina Abu-Khader Aamands mission lykkedes. En  mission, der skal oplyse kvinder om, at mødomsoperationer er udtryk for undertrykkelse.

Af Ida Nathan

En pige er som en vase
– Jeg husker den dag så tydeligt. Jeg var 17 år, og mine forældre fandt et kondom i min lomme. Det fik min storebror, der ikke selv holdt sig tilbage med piger, til at sige, at en pige er ligesom en vase: Brister hun, er hun ingenting værd. Siden da har mødommen optaget mig.
Sådan forklarer Kristina Abu-Khader Aamand, hvordan hendes interesse for mødommen blev grundlagt, og hvorfor hun har brugt tre år på at skrive en bog om bl.a. mødomsoperationer og netop har lanceret kampagnen  ‘Nymoedom.dk’.
Frygten er en bristet mødom
Efter den skelsættende dag for 19 år siden uddannede Kristina Abu-Khader Aamand sig til sygeplejerske og siden hen socialrådgiver, hvilket bragte hende til et job på Center for Voldtægtsofre. Her oplevede hun, at muslimske kvinder, der havde været udsat for voldtægt, var mere bekymrede for, om deres mødom var brudt, end at de var blevet voldtaget. Det er den frygt, der i stigende grad får muslimske piger til at ofre 6-7.000 kr. på at få syet deres mødom sammen med et par sting. Men frygten for ikke at have en intakt mødom på bryllupsnatten, er helt fejlplaceret, fortæller Kristina Abu-Khader Aamand.
Ren illusion
– Kun hver femte kvinde bløder ved første samleje, og manden kan under ingen omstændigheder mærke, om kvinden er jomfru. Men det ved folk ikke – de tror, at mødommen er helt lukket indtil første samleje, og at der er tydelige tegn, når den springer.
Det er ikke tilfældet. Faktisk er det kun én ud af 2000 kvinder, der fødes med en fuldstændig intakt mødom – og de skal opereres for overhovedet at kunne bløde under menstruationen, fortæller Kristina.
At blod på lagenet skulle være bevis for, at man har værnet om sin kyskhed, er en myte, der holdes i gang af traditioner, og fungerer som redskab til at afholde piger fra at dyrke sex inden ægteskab, understreger Kristina og forbander den langt væk:
– Det kan fandeme ikke være rigtigt, at nogle piger er så bange for, at de ikke bløder på bryllupsnatten, at de ikke kan glæde sig over deres eget bryllup!
Opfordring til forandring
Det er den frygt, Kristina vil til livs. Hendes ambition er at mane til oprør imod en tradition, der er lige så gammel som islam og udbrede oplysning om, hvordan det virkelig forholder sig med mødommen. Så muslimske kvinder kan indse, at mødomsoperationer er misforståede, og at de selv har retten til at bestemme over deres egen krop.
– Jeg vil tage magten fra mødommen. Og de mange henvendelser, jeg har fået efter bogen og kampagnen, har bekræftet mig i, at der virkelig er behov for oplysning og debat.
Kristina Abu-Khader Aamand
• 36 år, født og opvokset i Danmark med dansk mor og palæstinensisk far. Pakistansk gift, har fire børn.
Bl.a. uddannet sygeplejerske og socialrådgiver.
• Har skrevet bogen ’Mødom på mode – Beretninger om traditioner og tabu blandt etniske minoriteter’, som hun blev indstillet til Weekendavisens litteraturpris for.
• Er ene kvinde bag kampagnen ’Nymoedom.dk’, der har til formål at oplyse om, at det mest normale er ikke at bløde ved første samleje, hvorfor mødomsoperationer er en misforståelse. Tjek www.nymoedom.dk for mere info.
• Er på vej med en ny bog til unge, der på humoristisk vis behandler muslimske tabuer.
Bookmark/share via AddInto

URL: http://www.gazette.dk/?p=685

avatar Kategori on 02.04.10. Kategori SAMLIV. Du kan følge kommentarerne der er skrevet til denne artikler RSS 2.0. Du kan skrive kommentar til denne artikel

Skriv kommentar

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan Haber gazetesi ve haber.dk sorumlu değildir. Hakaret veya ispatlanmamış iddialara yer veren yorumlar yayınlanmayacaktır.

KLUMMER

AF PETER BRIXTOFTE

avatar Behovet for fjender ødelægger os

Men hvad så? Nu var der ikke noget fjendebillede mere. Her opfandt så nogle politikere udlændinge i deres land som... 27/09/2012 / 1 kommentar / Læs mere...


AF SADI TEKELIOGLU

avatar Fri os for religion –i den offentlige debat.

Hvis vi skal løse integrationsproblemer skal vi øve os i at debattere uden religionssnak. Religion er en personlig sag. Det... 04/07/2011 / 1 kommentar / Læs mere...


AF YILDIZ AKDOĞAN

avatar Merkel er ligeså populistisk som Erdogan

Aldrig har så mange unge mennesker med så forskellige politiske, etniske og sociale baggrunde været så enige om en ting... 22/06/2013 / Ingen kommentar / Læs mere...

UGENS BOG
”Mere, Mere”….af Hakan Günday. En roman om menneskesmugling, om desperation, vanvid og om at miste grebet på virkeligheden, når menneskene omkring en er reduceret til erstatteligt gods..
læs mere...

© 2018 Gazette. Tüm hakları saklıdır.